Home page

This is the home page of the project ESCAPE. The goal of the project is to increase the attractiveness of the countryside through the divesification and international integration of tourism in the partner area, based on the protection of cultural and natural heritage.

Read more about the project ESCAPE

Download mobile application ESCAPE

Web application ESCAPE : http://www.project-escape.eu

Upcoming events

There are no upcoming events.

 

 

Past events

Pobeg v zgodovino čarovništva – ponovitev

Date: May 19, 2019

Time: 18.00

Location: Kulturni dom Lenart

Vabimo vas na ponovitev doživljajskega dogodka

 

»Pobeg v zgodovino čarovništva«,

ki bo v soboto, 18.5.2019, ob 18.00 uri v domu kulture v Lenartu

in

v nedeljo, 19.5.2019, ob 18. uri v domu kulture v Lenartu

 

AGATA

 

Vabimo vas na  »Pobeg v zgodovino čarovništva«,  v 17. stoletje,  ko so v  gradu Hrastovec potekali čarovniški procesi.

Zgodba o Agati v širšem okolišu Hrastovca ostaja prisotna že generacije. Je zgodba o čarovništvu, ljubezni, predanosti, upanju in veri. Agata je simbol vseh duš, ki se jim je zgodila krivica. Je opomin za včeraj in jutri. K zgodbi Črnega križa pri Hrastovcu so se vedno znova vračale in jo obujale generacije.

 

 

 

Dogodek poteka v okviru projekta ESCAPE, ki je  podprt s strani Evropske unije in sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska 2014 – 2020«

POBEG V ZGODOVINO ČAROVNIŠTVA

Start date: April 6, 2019

End date: April 7, 2019

Location: Dom kulture Lenart

 
Vabimo vas na doživljajski dogodek

»POBEG V ZGODOVINO ČAROVNIŠTVA«,
KI BO V SOBOTO, 6. 4. 2019, OB 19.30 URI V DOMU KULTURE V LENARTU
IN
V NEDELJO, 7.4.2019, OB 18. URI V DOMU KULTURE V LENARTU

AGATA

Vabimo vas na »Pobeg v zgodovino čarovništva«, v 17. stoletje, ko so v gradu Hrastovec potekali čarovniški procesi.
Zgodba o Agati v širšem okolišu Hrastovca ostaja prisotna že generacije. Je zgodba o čarovništvu, ljubezni, predanosti, upanju in veri. Agata je simbol vseh duš, ki se jim je zgodila krivica. Je opomin za včeraj in jutri. K zgodbi Črnega križa pri Hrastovcu so se vedno znova vračale in jo obujale generacije.

Dogodek poteka v okviru projekta ESCAPE, ki je podprt s strani Evropske unije in sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska 2014 – 2020«

PUSTOVANJE V LENARTU 2019

Date: March 2, 2019

Location: Lenart v Slovenskih goricah

PUSTOVANJE V LENARTU 2019

 

Pust je čas, ko znorijo pametni in se spametujejo norci.

 

Vabljeni na  pustno povorko v Lenartu, v soboto, 2. marca 2019, ob 11. uri.

 

Dogajanje bo namenjeno vsem- veselim, norim, pametnim, norčavim, resnim, žalostnim, najbolj pa tistim, ki se radi smejijo in so za hece.

Nasmejalo vas bo več kot 1000 fašankov, vsakovrstnih lorf, ksihtov in frisov.

Pridite,  vsaka maska je dobrodošla, tudi taka,

kot jo nosite vsak dan.

Vabljeni na norčav in vesel lenarški fašenk!

 

Občina Lenart            

POBEGNI Z MANO

Date: September 12, 2018

Time: 16.00

Location: Sakralno etnološki muzej na pokopališču Apače

VABILO

PREDSTAVITEV PROJEKTA ESCAPE NA SEJMU AGRA

Na 56. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni je Občina Lenart predstavila projekt ESCAPE, kulturno dediščino, produkte in domače kulinarične dobrote ponudnikov z območja občina Lenart. Vino, gibanice, domača peciva in druga ponudba so na stojnico privabile številne obiskovalce. Veliko pozornosti so pritegnili tudi člani KD Delavec v zgodovinskih kostumih, ki so promovirali Pobeg v zgodovino čarovništva.
>Projekt je podprt s strani Evropske unije in sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska 2014 – 2020<

ESCAPE v Müže

Start date: August 24, 2018

End date: August 26, 2018

Time: 17.00

Location: Podružnična OŠ Vitomarci

Otvoritev prenovljenega Evangeličanskega pokopališča

Date: July 25, 2018

Time: 17.00

Location: Zgornja Ščavnica 12

 

 

LEN-ART VABI V LENART

Start date: June 12, 2018

End date: September 8, 2018

Location: Lenart

Simpozij strpnosti

Date: May 23, 2018

Time: 9.30

POBEG V ZGODOVINO ČAROVNIŠTVA

Date: April 14, 2018

Time: 16.30

Location: Trg osvoboditve, Lenart v Slovenskih goricah

VABILO

Pobeg v zgodovino čarovništva

po točkah strpnosti v občini Lenart

projekt ESCAPE

V soboto, 7. aprila 2018, ob 16.30 uri se je na Trgu osvoboditve v Lenartu pričel doživljajski dogodek Pobeg v zgodovino čarovništva. Prireditev je potekala  v okviru projekta ESCAPE, ki  je podprt s strani Evropske unije in sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska 2014 – 2020«.

Dogodek se navezuje  na čarovniške procese, ki so v 17. stoletju potekali na gradu Hrastovec.

Vsebina uprizoritve je nesrečna ljubezen med Agato  Nürnberger in Friderikom Herbersteinom.  Legenda, ki sloni na ustnem izročilu,  pravi, da se je  v 16. stoletju mladi hrastovški grof Friderik zaljubil v lepo Agato s Štraleka (danes Zg. Voličina). Njuni ljubezni je nasprotovala Friderikova mati, zato sta se naskrivaj poročila v cerkvici svetega Jakoba v Lormanju. V času, ko je bil grof Friderik v vojni, je bila Agata obsojena čarovništva in usmrčena. Legenda  v Slovenskih goricah živi še danes.

Prireditev je bila preplet gledaliških prizorov, pohodništva, zgodovinske in kulturne dediščine.

Predstavo so odlično uprizorili člani Kulturnega društva Delavec Lenart. Prvi prizor je potekal v dvorani Doma kulture Lenart.  Potem je  udeležence prireditve pot vodila po gozdu, mimo Črnega križa, jezera Komarnik, ob reki Pesnici do gradu Hrastovec. Pohod  so vodili člani Planinskega društva  Lenart in Ovtar Marko  Šebart.

Osrednji prizori so bili uprizorjeni  na dveh odrih v naravnem okolju gradu Hrastovec.   Iz Hrastovca so se pohodniki, takrat že v temi, odpravili do  ŠRC Polena, kjer je bil odigran predzadnji prizor. Prireditev se je z ganljivim prizorom zaključila pri cerkvi sv. Lenarta, na Trgu osvoboditve v Lenartu.

Prireditev  je potekala na prostem, kljub slabemu vremenu se je je udeležilo veliko ljudi. Dogodek je bil izjemno doživetje, uživali smo ob odlični in doživeti igri članov Kulturnega društva delavec Lenart, bogatih kostumih, ki so bili prava paša za oči.  Nekateri prizori bodo zaradi sporočilnosti, izjemne igre, uprizoritve v naravnem, avtentičnem  okolju ostali nepozabni. Hvala Kulturnemu društvu Delavec Lenart, ki je v pripravo in izvedbo dogodka vložilo veliko dela, truda, prostega časa in energije. Hvala tudi vsem, ki so pomagali pri organizaciji iz izvedbi dogodka. Društvo LAS Ovtar Slovenskih goric je dogodek otvorilo in zaključilo s tržnico bogate lokalne ponudbe, kulinarike, vin in izdelkov domače obrti. Dogodek je trajal skoraj 5 ur.

Pobeg v zgodovino čarovništva je doživljajski  čezmejni turistični produkt, ki bogati kulturno in turistično ponudbo  Slovenskih goric.